Egypt: Novozvolený prezident Mursí nechce na inaugurácii cudzincov

29.06.2012 Celý región

Káhira 28. júna (TASR) - Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí dnes vyhlásil, že si na svojej inaugurácii neželá žiadnych cudzincov. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.

"Bol som proti prítomnosti akéhokoľvek cudzinca na slávnostnej prísahe," povedal na stretnutí s novinármi Mursí, ktorý v prezidentských voľbách zvíťazil ako kandidát Moslimského bratstva.

Na nedeľňajšej inaugurácii v Káhire sa v súlade s jeho želaním budú môcť zúčastniť len občania Egypta, ale nijakí zahraniční hostia.

Po zložení predpísaného sľubu by mal Mursí prevziať plné prezidentské právomoci od vládnucej vojenskej rady, ktorá sa ujala moci po vlaňajšom zvrhnutí dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.

Krátko po inaugurácii, ešte v nedeľu, chcela do Egypta pricestovať ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová v snahe stretnúť sa novým prezidentom. Mursí dnes priznal, že ho vo veci oslovili americkí diplomati. Podľa vlastných slov sa však rozhodol, že na ich žiadosť odpovie až neskôr, takže americká strana plánovanú návštevu odložila.

Mursí v druhom kole prezidentských volieb tesne porazil Ahmada Šafíka, posledného premiéra za vlády zosadeného lídra Husního Mubaraka. Prisľúbil pritom, že sa bude usilovať o jednotu národa a zostavenie koaličnej vlády.
 

Vyberte región